tribus logo

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes

Bel ons > Mail ons >

Stel deze 8 vragen bij het kiezen van een accountant of boekhouder
22 augustus 2023

In de zakelijke wereld is een betrouwbare boekhouder of accountant van onschatbare waarde. Of je nu een startende ondernemer bent of een gevestigd bedrijf runt, een betrouwbare boekhouder of accountant is van belang. Het kiezen van de juiste accountant of boekhouder kan een enorme impact hebben op het succes en de groei van je onderneming. Om ervoor te zorgen dat je de beste keuze maakt, zijn er enkele belangrijke vragen die je kunt stellen bij het selecteren van een boekhouder of accountant. In deze blog vind je 8 vragen die je kunt stellen.

Waarom is een goede boekhouder of accountant van belang?

Een goede boekhouder of accountant is essentieel voor bedrijven. Ze bieden inzicht in de financiën, zorgen voor correcte belastingaangiften en voorkomen boetes. Daarnaast helpt een boekhouder of accountant ook met geld besparen, geven ze advies voor groei, en zorgen ze dat ondernemers zich minder zorgen hoeven maken over geldzaken. Ook geven ze slimme tips en houden alles precies bij, zodat het bedrijf goed met geld omgaat. Ondernemers kunnen zo meer aandacht besteden aan het runnen van de onderneming.

8 vragen om te stellen aan de boekhouder of accountant

Als je als bedrijf besluit om een accountant of boekhouder aan te nemen, wil je natuurlijk zeker weten dat je de goede beslissing neemt. Om je te helpen de juiste boekhouder of accountant te vinden, kun je deze 8 vragen stellen. Zo krijg je een duidelijk beeld van wat ze te bieden hebben en of ze aansluiten bij jouw organisatie.

1. Wat is je werkervaring en achtergrond?

Dit is een belangrijke vraag. Je zoekt namelijk iemand om mee samen te werken die niet alleen weet hoe het moet, maar ook begrijpt hoe jouw soort bedrijf werkt. Vraag naar hun werkervaring, hoe lang ze dit werk al doen, en of ze al eerder hebben gewerkt met bedrijven zoals die van jou.

2. Welke diensten bied je allemaal aan?

Boekhouders en accountants doen allerlei soorten werk, zoals hulp bij belastingen, maken van financiële rapporten en het geven van advies. Kijk goed of wat ze doen past bij wat jij nodig hebt. Als jouw bedrijf bijvoorbeeld ook in andere landen werkt, moet de persoon kennis hebben over belastingen en regels die gelden in die landen.

3. Welke software gebruik je?

Om alle geldzaken te beheren, gebruiken accountants en boekhouders meestal speciale computerprogramma's. Vraag aan de boekhouder of accountant welk computerprogramma ze gebruiken. Zo kun je checken of dit programma ook handig is voor jou.

4. Hoe verloopt de communicatie

Duidelijke communicatie is essentieel voor een succesvolle samenwerking. Vraag hoe de boekhouder of accountant gewoonlijk communiceert met hun klanten. Is het via e-mails, telefoontjes, persoonlijke afspraken of een combinatie? Zorg ervoor dat de communicatiestijl overeenkomt met wat jij prettig vindt.

5. Wat zijn je tarieven?

Het is belangrijk om vanaf het begin transparantie te hebben over de kosten. Vraag naar de tarieven en hoe ze factureren – per uur, per project of op een andere manier. Dit helpt je een budget op te stellen en verrassingen te voorkomen. Lees ook onze blog: wat kost een boekhouder of accountant.

6. Hoe waarborg je databeveiliging en privacy?

Financiële informatie is privé en moet goed beveiligd worden. Vraag aan de boekhouder of accountant hoe ze jouw gegevens veilig houden. Zo weet je dat je informatie niet zomaar in verkeerde handen komt.

7. Wat verwacht je van ons?

Voordat je aan de slag gaat, is het verstandig om helder te hebben welke verwachtingen de accountant of boekhouder heeft. Informeer bijvoorbeeld naar de benodigde informatie en welke documenten je moet controleren. Op deze manier krijg je een idee van de tijdsinvestering die nodig is en krijg je inzicht in de aard van jullie samenwerking.

8. Kun je referenties geven?

Als laatst kun je ook vragen om referenties. Dit kan wellicht de doorslag geven bij het maken van een keuze. Het is namelijk fijn om te weten wat andere mensen vinden van de persoon die je wilt kiezen. Vraag om namen van andere mensen waarmee ze gewerkt hebben en probeer met die mensen te praten. Zo kun je beter begrijpen hoe goed ze hun werk doen.

Op zoek naar een boekhouder of accountant?

Ben je op zoek naar een boekhouder of accountant? Bij Tribus Financial Services bieden wij beide services aan. Benieuwd wat zij allemaal voor jou kunnen betekenen en voor welke besparingen we kunnen zorgen? Neem dan contact met ons op en we plannen graag een vrijblijvende (video) afspraak in! Natuurlijk geven wij ook graag een antwoord op bovenstaande vragen.

 

Accounting & HR pakketten

 

Boekhouding

Voor de eenmanszaak of vof

• Toegang tot je eigen Exact online portaal;

• Financiële administratie;

• BTW aangiftes;

• Jaarcijfers en de bespreking van de jaarcijfers;

• Aangifte inkomstenbelasting/ aangifte vennootschapsbelasting;

• Proactief advies op financieel en fiscaal gebied.

HR

Voor een BV

• Toegang tot je eigen online portaal (Nmbrs);

• HR advies op maat;

• Salarisadministratie;

• Contractbeheer met toegang tot alle personeelsdossiers;

• Hulp bij beoordeling-, verzuim- en ontslagvraagstukken;

• Optioneel: Recruitment;

• Proactief advies op HR gebied;

Accounting & HR

Voor een BV

• Toegang tot je eigen online portaal met realtime inzicht;

• Financiële administratie en BTW;

• Opstellen en bespreking van de jaarrekening;

• Aangifte IB/ vennootschapsbelasting;

• Hulp bij alle HR vraagstukken;

• Salarisadministratie en contractbeheer;

• Proactief advies op financieel, fiscaal en HR gebied;

• Opstellen rapportages en begrotingen;

Bel ons: +31 5 02 053 039 Mail ons: info@tribus-financialservices.nl