Op welke verlofsoorten heb ik recht als DGA?
Ben je directeur-grootaandeelhouder (DGA)? Dan ben je in dienst van je eigen holding of werkmaatschappij. Maar hoe zit dit met verlof? Heb je net als andere werknemers recht op zwangerschapsverlof, geboorteverlof of ouderschapsverlof? Het antwoord: ja - maar er zijn wel een aantal belangrijke verschillen waar je op moet letten. In deze blog leggen we het voor je uit.
Verlof als DGA: hoe zit dat precies?
Hoewel je als DGA in veel opzichten lijkt op een gewone werknemer, zijn er belangrijke verschillen als het gaat om verlof en uitkeringen. Veel uitkeringen zijn namelijk gekoppeld aan werknemersverzekeringen – en laat je daar nou meestal géén premie voor betalen als DGA. Dit betekent bijvoorbeeld dat je geen recht hebt op een uitkering bij ziekte of werkloosheid.
Sinds 1 augustus 2022 is daar verandering in gekomen. Vanaf dat moment heb je als DGA ook recht op een uitkering voor aanvullend geboorteverlof en ouderschapsverlof, ook als hij of zij geen werknemer is in de zin van de werknemersverzekeringen.
In tegenstelling tot reguliere werknemers bouwt een DGA in principe geen verlofdagen op, tenzij dit zelf zo wordt bepaald.
Zwangerschaps- en bevallingsverlof
Ben je zwanger en DGA? Dan kun je via het UWV een ZEZ-uitkering (Zelfstandige en Zwanger) aanvragen. Deze uitkering bedraagt maximaal 100% van het wettelijk minimumloon, en je bent in deze periode niet verplicht om je salaris door te betalen.
Aanvullend geboorteverlof
Direct na de geboorte van je kindje heb je recht op geboorteverlof. Tijdens dit verlof wordt je salaris volledig doorbetaald. Maar je kunt als DGA ook een uitkering aanvragen voor aanvullend geboorteverlof. Dit verlof duurt maximaal vijf weken en moet binnen zes maanden na de geboorte worden opgenomen. De bijbehorende uitkering bedraagt 70% van het wettelijk minimumloon.
Ouderschapsverlof
Ook ouderschapsverlof is toegankelijk voor DGA’s. Voor de uitkering gelden dezelfde voorwaarden als bij het aanvullend geboorteverlof. Ook hier geldt: de uitkering bedraagt 70% van het wettelijk minimumloon.
👉 Goed om te weten: de regels voor het verlof zelf zijn gelijk aan die van werknemers in loondienst. Alleen de hoogte van de WAZO-uitkering wordt anders berekend: niet op basis van je dagloon, maar op 70% van het wettelijk minimumloon.
Meer weten?
Heb je nog vragen over je verlofrechten als DGA? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!