Een bv? Deze belastingen moet je betalen
Als ondernemer in Nederland biedt het oprichten van een Besloten Vennootschap (bv) talloze voordelen, waaronder beperkte aansprakelijkheid en een gestructureerde juridische entiteit. Maar naast de bedrijfsvoering zijn er ook belastingen waar je als bv-eigenaar aan moet voldoen. In deze blog bespreken we de belangrijkste belastingen zoals vennootschapsbelasting (VPB), omzetbelasting (btw), loonbelasting en dividendbelasting. Lees verder om te begrijpen welke fiscale verplichtingen je als BV-eigenaar hebt.
Wat is een bv?
Een bv, wat staat voor Besloten Vennootschap, is een type onderneming in Nederland. Het is een juridische entiteit waarin mensen aandelen bezitten, wat hun eigendom vertegenwoordigt. Het belangrijkste voordeel is dat de aansprakelijkheid van de eigenaren (aandeelhouders) meestal beperkt is tot hun investering in het bedrijf. Dit maakt het een populaire keuze voor zakelijke activiteiten in Nederland. bv's hebben regels en moeten financiële verslagen indienen, en ze zijn onderworpen aan belastingen.
Belastingen bij een bv
Een besloten vennootschap is een veelvoorkomende rechtsvorm voor bedrijven in Nederland. Als eigenaar of bestuurder van een bv zijn er verschillende belastingen en heffingen die je moet betalen. Hieronder vind je enkele van de belangrijkste belastingen die van toepassing zijn op een BV.
Vennootschapsbelasting (VPB)
De vennootschapsbelasting is een van de belangrijkste belasting voor bv’s en wordt geheven over de winst. Het tarief voor vennootschapsbelasting kan variëren afhankelijk van de winst van de bv. De vennootschapsbelasting kent twee tariefschijven. Voor de eerste € 200.000 aan winst geldt een belastingtarief van 19%. Voor de winst die de € 200.000 overstijgt, bedraagt het tarief in 2023 25,8%. Bedrijven zijn verplicht om jaarlijks aangifte te doen van de vennootschapsbelasting en om financiële verslagen (jaarrekeningen) in te dienen bij de Belastingdienst.
Omzetbelasting (btw)
Een besloten vennootschap is in Nederland ook verplicht om omzetbelasting af te dragen. De omzetbelasting wordt ook wel btw genoemd, wat een afkorting is voor belasting op toegevoegde waarde. Wanneer een bv diensten of goederen levert, zal deze btw in rekening brengen bij de klant. Als bv ben je verplicht om periodiek btw-aangifte te doen en de verschuldigde btw aan de belastingdienst af te dragen. Afhankelijk van het product of de dienst, is het belastingtarief 21% (hoog) of 9% (laag).
Loonbelasting
Loonbelasting is een belasting op het geld dat werknemers verdienen in Nederland. De loonbelasting geldt ook voor bv's die werknemers in dienst hebben. Als je een DGA (directeur groot-aandeelhouder) bent en werkt voor je bv, dan ziet de Belastingdienst jouw bv ook als je werkgever. Werkgevers moeten een deel van het salaris van hun werknemers inhouden en dit aan de Belastingdienst betalen. Het salaris dat je als DGA ontvangt, moet minimaal een bepaald bedrag zijn, dat het "gebruikelijk loon" wordt genoemd. De hoogte van de belasting is afhankelijk van de hoogte van het salaris.
Dividendbelasting
Als een bv winst aan haar aandeelhouders uitbetaalt (dividend), moet de bv daar 15% belasting over betalen aan de Belastingdienst. De persoon die het dividend ontvangt, moet dit aangeven bij de belastingaangifte. Dan moet je nog eens 26,25% belasting betalen over dat dividend. Dit lijkt op dubbele belasting, maar is eigenlijk niet zo, omdat de belasting die de bv al heeft betaald, wordt afgetrokken van wat je verschuldigd bent. Uiteindelijk betaal je maximaal 26,25% belasting over de winst die je hebt ontvangen.
Het is van cruciaal belang om de belastingwetten en -regels in Nederland nauwgezet te volgen en om professioneel belastingadvies in te winnen om ervoor te zorgen dat de BV aan al haar fiscale verplichtingen voldoet en om eventuele wijzigingen in de belastingwetten bij te houden. Het niet naleven van belastingregels kan leiden tot boetes en juridische problemen. Hulp nodig op financieel gebied? Neem dan contact met ons op. Wij bij Tribus Financial Services staan altijd voor je klaar.