tribus logo

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes

Bel ons > Mail ons >

Wat is het verschil tussen een boekhouder en accountant?
04 september 2023

Wat is het verschil tussen een boekhouder en accountant?

In de wereld van financiën spelen zowel de boekhouders als de accountants een belangrijke rol. Maar wat is een boekhouder of accountant nu eigenlijk en wat zijn de verschillen tussen deze professionals? In deze blog gaan we onder andere in op de verschillen op het gebied van werkzaamheden, aansprakelijkheid en tarieven. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Wat is een accountant?

Een accountant heeft als verantwoordelijkheid om financiële verklaringen en rapporten op te stellen, te beoordelen en te controleren. Accountants helpen hierbij bedrijven en organisaties bij het beheer van de financiële gegevens. Ook geven ze advies over belastingzaken en keuzes die bedrijven maken. Een belangrijke taak van een accountant is om ervoor te zorgen dat de wettelijke voorschriften worden nageleefd bij het opstellen van financiële verklaringen.

 

In de wereld van accountants zijn er twee soorten, namelijk de RA-accountant (registeraccountant) en de AA-accountant (administratieconsulent). De AA-accountant heeft de titel gekregen door een Hbo-opleiding Accountancy af te ronden, terwijl de RA-accountant deze titel heeft behaald door een universitaire opleiding af te ronden.

Wat is een boekhouder?

Een boekhouder is verantwoordelijk is voor het nauwkeurig vastleggen en registreren van financiële transacties van een bedrijf of organisatie. Boekhouders kunnen dagelijkse taken uitvoeren, zoals het invoeren van inkomsten en uitgaven, het balanceren van rekeningen en het opstellen van financiële overzichten zoals balansen en winst- en verliesrekeningen. Ze zorgen ervoor dat de financiële gegevens van een organisatie accuraat en up-to-date zijn, wat essentieel is voor het nemen van financiële beslissingen en het voldoen aan wettelijke vereisten.

Verschil boekhouder en accountant

Hoewel boekhouders en accountants zich beiden bezig houden met financiële gegevens van bedrijven en organisaties, zit er wel degelijk een verschil tussen deze professionals op het gebied van werkzaamheden, verantwoordelijkheden en tarieven.

Werkzaamheden 

Een boekhouder richt zich voornamelijk op het dagelijkse financiële beheer van een bedrijf. Ze zijn verantwoordelijk voor het verzamelen, vastleggen en organiseren van financiële gegevens, zoals inkomsten, uitgaven, facturen en bonnen. Aan de andere kant is een accountant meer bezig met de interpretatie en analyse van financiële gegevens. Accountants hebben meestal een breder inzicht in financiële zaken en kunnen complexere vraagstukken aanpakken. Ze evalueren de financiële situatie van een bedrijf, stellen financiële rapporten op en bieden inzichten en aanbevelingen aan het management om financiële beslissingen te ondersteunen.

 

Kortgezegd, heeft een boekhouder voornamelijk een uitvoerende rol, terwijl een accountant een controlerende rol heeft. Uiteraard zijn er ook overlappende werkzaamheden die zowel de boekhouder als een accountant uitvoert.

Aansprakelijkheid

Er zijn niet alleen verschillen in de werkzaamheden tussen een accountant en een boekhouder, maar ook in hun aansprakelijkheid. Een boekhouder heeft bijvoorbeeld geen wettelijke verplichting om zich te verzekeren tegen foutieve adviezen of verkeerd uitgevoerde werkzaamheden. Aan de andere kant is een accountant wel wettelijk verplicht om zich te verzekeren met een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Met deze verzekering is een accountant beter beschermd als er schade wordt geclaimd vanwege verkeerde adviezen of verkeerd uitgevoerde werkzaamheden.

Tarieven

Naast bovenstaande verschillen, zit er ook een verschil in de prijs die boekhouders en accountants hanteren. Doorgaans hanteren accountants een hoger uurtarief dan boekhouders. Dit heeft onder andere te maken met de hogere opleiding die zij hebben genoten, en de uitgebreidere bevoegdheden die zij hebben. Daarnaast is een accountant bijvoorbeeld verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, waar een boekhouder dit niet hoeft.

 

Professional            Gemiddelde uurtarieven    
Boekhouder                  € 60 tot € 90
AA-accountant            € 70 tot € 150
RA-accountant            € 90 tot € 200

Tabel: tarieven boekhouder en accountants

Op zoek naar een boekhouder of accountant?

Ben je op zoek naar een boekhouder of accountant? Bij Tribus Financial Services bieden wij beide services aan. Benieuwd wat zij allemaal voor jou kunnen betekenen en voor welke besparingen we kunnen zorgen? Neem dan contact met ons op en we plannen graag een vrijblijvende (video) afspraak in! Ook geven we graag ons advies of een boekhouder of een accountant beter bij de situatie van jouw bedrijf past.
 

 

Accounting & HR pakketten

 

Boekhouding

Voor de eenmanszaak of vof

• Toegang tot je eigen Exact online portaal;

• Financiële administratie;

• BTW aangiftes;

• Jaarcijfers en de bespreking van de jaarcijfers;

• Aangifte inkomstenbelasting/ aangifte vennootschapsbelasting;

• Proactief advies op financieel en fiscaal gebied.

HR

Voor een BV

• Toegang tot je eigen online portaal (Nmbrs);

• HR advies op maat;

• Salarisadministratie;

• Contractbeheer met toegang tot alle personeelsdossiers;

• Hulp bij beoordeling-, verzuim- en ontslagvraagstukken;

• Optioneel: Recruitment;

• Proactief advies op HR gebied;

Accounting & HR

Voor een BV

• Toegang tot je eigen online portaal met realtime inzicht;

• Financiële administratie en BTW;

• Opstellen en bespreking van de jaarrekening;

• Aangifte IB/ vennootschapsbelasting;

• Hulp bij alle HR vraagstukken;

• Salarisadministratie en contractbeheer;

• Proactief advies op financieel, fiscaal en HR gebied;

• Opstellen rapportages en begrotingen;

Bel ons: +31 5 02 053 039 Mail ons: info@tribus-financialservices.nl