Wat is een Wajong-uitkering en hoe werkt het als ik een Wajonger in dienst wil nemen?
Wat is Wajong?
De Wajong-uitkering is er voor mensen die al op jonge leeftijd te maken krijgen met een ziekte of handicap, waardoor ze niet (volledig) kunnen werken. Het UWV ondersteunt hen met een uitkering en – waar mogelijk – met hulp richting passend werk.
Wanneer heeft iemand recht op een Wajong-uitkering?
Niet iedereen met een beperking komt automatisch in aanmerking voor Wajong. Er gelden een aantal voorwaarden. Iemand moet:
- Op of vóór de 18e verjaardag een ziekte of handicap hebben gehad;
- Of: tussen de 18 en 30 jaar arbeidsongeschikt zijn geworden én in het jaar daarvoor minimaal 6 maanden een opleiding hebben gevolgd;
- Minimaal 18 jaar zijn;
- In Nederland wonen;
- En niet in staat zijn om te werken, ook niet met begeleiding.
Hoe lang loopt een Wajong-uitkering?
Een Wajong-uitkering stopt als de persoon:
- Weer (volledig) kan werken;
- In het buitenland gaat wonen;
- De AOW-leeftijd bereikt;
- Langer dan een maand in detentie zit;
- Of zich niet aan de afspraken met het UWV houdt.
Een Wajonger in dienst nemen: dit zijn je mogelijkheden
Het in dienst nemen van iemand met een Wajong-uitkering is niet alleen maatschappelijk verantwoord – het kan ook praktisch én financieel aantrekkelijk zijn. Er zijn namelijk allerlei regelingen en hulpmiddelen beschikbaar via het UWV:
✅ Proefplaatsing
Twijfel je of er een goede match is? Met een proefplaatsing kun je dit vrijblijvend ontdekken. De Wajonger behoudt zijn of haar uitkering, terwijl jij als werkgever geen loon hoeft te betalen (meestal voor 2 maanden).
✅ Loonkostensubsidie
Is de Wajonger minder productief dan collega’s in dezelfde functie? Dan kun je een loonkostensubsidie aanvragen om het verschil te compenseren. Vind hier meer informatie over de loonkostensubsidie.
✅ Loondispensatie
Soms is het loon dat je kunt betalen lager dan het minimumloon, omdat de werknemer minder aankan. Met loondispensatie mag je in die gevallen tijdelijk minder loon uitbetalen – de Wajonger ontvangt het verschil van het UWV. Lees hier meer informatie over loondispensatie.
✅ No-riskpolis
Als de Wajonger ziek wordt, hoef je je geen zorgen te maken over loondoorbetaling. De no-riskpolis dekt dit risico, zodat jij als werkgever financieel beschermd bent. Vind hier meer informatie.
✅ Jobcoaching
Soms is extra begeleiding op de werkvloer nodig. Een jobcoach kan daarbij helpen. Dit kan een externe specialist zijn, maar ook een collega die daarvoor een training heeft gevolgd. Het UWV vergoedt de kosten van deze begeleiding.
Meer weten?
Wil je weten welke regeling het beste past bij jouw situatie of heb je een specifieke kandidaat op het oog? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!