tribus logo

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes

Bel ons > Mail ons >

10 tips van mogelijke aftrekposten voor je inkomstenbelasting
30 maart 2021

10 tips van mogelijke aftrekposten voor je inkomstenbelasting

De periode om je inkomstenbelasting te doen is weer aangebroken. Vanaf 1 maart kun je de aangifte voor 2020 doen via belastingdienst.nl/aangifte. Dit geldt voor particulieren, maar ook voor mensen met een eigen bedrijf. Wij noemen dit de IB-aangifte (inkomstenbelasting). Bij ruim acht miljoen mensen viel de afgelopen periode een blauwe envelop op de mat: 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers kregen een brief om aangifte inkomstenbelasting te doen. Dat kan tot 8 mei.  

Maar wat zijn mogelijk aftrekposten voor de belastingaangifte? Tribus Financial Services zet tien tips voor aftrekposten voor je aangifte inkomstenbelasting voor je op een rij: 

# Tip 1: doe altijd belastingaangifte en schuif bij fiscaal partnerschap 

Vul altijd de belastingaangifte in! Mogelijk bespaar je veel geld. Als je samen met je fiscaal partner aangifte doet, besteed dan extra aandacht aan het verdeelscherm. Je kunt in dit verdeelscherm gemakkelijk uitvogelen hoe je samen zo min mogelijk belasting betaalt, zonder dat je je daarvoor in alle lastige regels hoeft te verdiepen. Dit is een kwestie van uitproberen wat voor jullie het meest gunstig is. Bij de aangifte van 2020 betaal je geen belasting over de eerste 30.846 euro van je vermogen, zoals spaargeld en beleggingen. Aftrekposten trek je af van het belastbare inkomen in box 1. Hoeveel je terugkrijgt, hangt af van de belastingschijf waarin je valt. De aftrek in de hoogste belastingschijf van 49,5 procent is beperkt tot 46 procent.  

# Tip 2: middeling aanvragen bij schommeling van inkomen 

Ben je afgelopen jaar door corona flink minder gaan verdienen of schommelt je inkomen in drie opeenvolgende jaren? Dan betaal je mogelijk meer belasting dan wanneer het in al die jaren gelijk zou zijn. Dat komt doordat je in een jaar waarin je veel verdient wellicht in de hoogste schijf komt, wat niet het geval zou zijn als je het inkomen van drie jaar middelt. Dit verschil kun je terugkrijgen. Daarvoor stuur je een brief aan je belastingkantoor met het verzoek om middeling toe te passen. Wil je weten of het bij jou toegepast kan worden? Vraag het aan Tribus Financial Services. 

# Tip 3: aftrekposten bij aankoop van een huis 

Heb je in 2020 een huis gekocht? Niet alleen de hypotheekrente is dan aftrekbaar van de belasting. Ook de notariskosten voor de hypotheekakte en kadasterkosten zijn aftrekbaar. Net als de bemiddelingskosten van een hypotheekadviseur, de afsluitkosten en de eventuele taxatiekosten van het huis. De notariskosten voor de koopakte van het huis en de transportkosten zijn daarentegen niet aftrekbaar.  

# Tip 4: opleidingskosten 

Uitgaven aan een opleiding kun je van de belasting aftrekken. Het moet een opleiding zijn waarmee je vakkennis op peil houdt of die opleidt tot een nieuw beroep. De niet-aftrekbare drempel is 250 euro. Je mag alleen de noodzakelijke kosten aftrekken, zoals cursus-, college- en examengeld. Daarnaast zijn studiemiddelen die je nodig hebt aftrekbaar, zoals boeken.  

# Tip 5: studieschuld aftrekken van je vermogen 

Als je vermogen hebt in box 3, mag je daar de studieschuld van aftrekken indien je die nog hebt. Het moet dan wel hoger zijn dan 3.100 euro. Rente die je over je studieschuld betaalt, is niet aftrekbaar. 

# Tip 6: crypto’s op de juiste manier verwerken 

Steeds vaker krijgen we ook vragen over crypto’s, zoals bitcoins. Hoe verwerk je dat in de belastingaangifte? Ben je particulier en op 1 januari 2020 in het bezit van cryptovaluta zoals bitcoins? Dan behoren deze cryptovaluta tot jouw bezittingen in box 3. In de aangifte inkomstenbelasting 2020 geef je de waarde in het economisch verkeer van je cryptovaluta op 1 januari 2020 aan. Voor alle bezittingen geldt dat de waarde op de peildatum van belang is. Voor cryptovaluta betekent dit dat de waarde in het economisch verkeer op 1 januari van het jaar moet worden opgegeven.  

# Tip 7: aftrekbare giften

Donaties aan goede doelen zijn soms ook aftrekposten. Om de donaties af te kunnen trekken, moet er worden voldaan aan een aantal criteria en vereisten. Zo moet het goede doel staan geregistreerd als: Algemeen Nut Beogende Instelling. Je kan dit controleren op de website van de Belastingdienst. Daarnaast zijn donaties alleen aftrekbaar als het totaal van de donaties in een jaar uitkomt boven 1% van uw drempelinkomen, met een minimum van € 60 en een maximum van 10% van het drempelinkomen. Periodieke giften zijn zonder drempel aftrekbaar. 

# Tip 8: ervenrekening

Erfgenamen vergeten regelmatig een ervenrekening op te nemen in hun aangifte inkomstenbelasting. De ervenrekening vormt een onderdeel van de totale nalatenschap. Erfgenamen moeten de ervenrekening dan ook aangeven als bezitting in box 3. In het jaar van overlijden van de erflater wordt het saldo van de ervenrekening nog opgenomen in de aangifte van de overledene. In het jaar na overlijden van de erflater moet je jouw deel van de ervenrekening in je aangifte opnemen. 

# Tip 9: zelfstandigenaftrek, startersaftrek en investeringsaftrek

Ben je ondernemer, heb je voldaan aan het urencriterium en heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan is de zelfstandigenaftrek in 2020 een bedrag van € 7.030. In 2020 is het belastingvoordeel van de zelfstandigenaftrek beperkt. Het maximale tarief voor aftrek is 46%. 

De zelfstandigenaftrek wordt verhoogd met een startersaftrek van € 2.123 in de volgende situatie: 

  • - Je was in één of meer van de vijf voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer. 
  • - Je paste in die periode niet meer dan twee keer zelfstandigenaftrek toe. 

Als je in 2020 in bedrijfsmiddelen investeert, kom je mogelijk in aanmerking voor een investeringsaftrek. Er zijn drie soorten investeringsaftrek: 

  • - Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 
  • - Energie-investeringsaftrek 
  • - Milieu-investeringsaftrek 

Om in 2020 in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek moet je een bedrag tussen € 2.401 en € 323.544 investeren in bedrijfsmiddelen voor jouw onderneming. In de onderstaande tabel vind je de percentages van 2020 voor de investeringsaftrek.

InvesteringKleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Niet meer dan € 2.400 0%
€ 2.401 t/m € 58.238 28% van het investeringsbedrag 
€ 58.239 t/m € 107.848 € 16.307 
€ 107.849 t/m € 323.544 € 16.307 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 107.848 
Meer dan € 323.544 0%

# Tip 10: belastingschijven 

Een grote verandering in 2020 is dat er in plaats van vier belastingschijven nog maar twee zijn: een basistarief van 37,35 procent en een toptarief van 49,5 procent. Het toptarief geldt voor inkomen boven de 68.507 euro. Doordat tegelijkertijd de arbeidskorting en algemene heffingskorting omhoog gaan, betaalt iedereen op basis van deze wijziging iets minder belasting.  

Tribus Financial Services helpt je bij je belastingaangifte 

Heb je nog vragen over je aangifte inkomstenbelasting? Tribus Financial Services ondersteunt en adviseert inmiddels circa 250 bedrijven op het gebied van accounting en HR. Zo zijn wij bekend met alle mogelijke aftrekposten voor je belastingaangifte. Ken je ons nog niet en ben je nieuwsgierig naar onze dienstverlening en wat we voor jou kunnen betekenen? Neem direct contact op met één van onze experts! 

 

 

Accounting & HR pakketten

 

Boekhouding

Voor de eenmanszaak of vof

• Toegang tot je eigen Exact online portaal;

• Financiële administratie;

• BTW aangiftes;

• Jaarcijfers en de bespreking van de jaarcijfers;

• Aangifte inkomstenbelasting/ aangifte vennootschapsbelasting;

• Proactief advies op financieel en fiscaal gebied.

HR

Voor een BV

• Toegang tot je eigen online portaal (Nmbrs);

• HR advies op maat;

• Salarisadministratie;

• Contractbeheer met toegang tot alle personeelsdossiers;

• Hulp bij beoordeling-, verzuim- en ontslagvraagstukken;

• Optioneel: Recruitment;

• Proactief advies op HR gebied;

Accounting & HR

Voor een BV

• Toegang tot je eigen online portaal met realtime inzicht;

• Financiële administratie en BTW;

• Opstellen en bespreking van de jaarrekening;

• Aangifte IB/ vennootschapsbelasting;

• Hulp bij alle HR vraagstukken;

• Salarisadministratie en contractbeheer;

• Proactief advies op financieel, fiscaal en HR gebied;

• Opstellen rapportages en begrotingen;

Bel ons: +31 5 02 053 039 Mail ons: info@tribus-financialservices.nl