tribus logo

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes

Bel ons > Mail ons >

Jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting: 6 praktische tips om niet te veel te betalen!
17 februari 2020

Jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting: 6 praktische tips om niet teveel te betalen!

Nog even en het is weer tijd voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting (IB aangifte). Er zijn maar weinig mensen die plezier beleven aan deze terugkerende taak, maar van welke aftrekposten en vrijstellingen is gebruik te maken? Laten we deze verplichting van de positieve kant bekijken en toetsen of jij alle mogelijke fiscale voordelen en aftrekposten benut. Het toepassen van de huidige belastingwetgeving op specifiek jouw situatie kan ervoor zorgen dat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen of zelfs geld terugkrijgt! Om jou een hoop uitzoekwerk te besparen, zetten we 6 praktische tips voor de aangifte inkomstenbelasting van 2019 voor je op een rijtje.

Tip 1: de aangifte inkomstenbelasting is vooraf ingevuld, maar check altijd!

Als je online aangifte doet, vult de Belastingdienst alvast een hoop gegevens in. Handig, want zo ben je minder tijd kwijt. Check of je administratie overeenkomt met de vooraf ingevulde gegevens. De Belastingdienst kan immers ook fouten maken.

Tip 2: aftrekposten benutten

De meeste aftrekposten worden niet automatisch door de Belastingdienst ingevuld. Als je de regels kent, kun je het hele jaar fiscaal slim kiezen en op deze manier belasting besparen. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld zorgkosten, studie- en reiskosten en/of giften aan het goede doel. Daarnaast mag je bij het invullen van de bedragen aftrekposten naar boven afronden en je loon naar beneden afronden. Zo kun je gemakkelijk extra voordeel pakken. 

Tip 3: haal het maximale uit zorgkosten

Sommige zorgkosten mag je aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Dit zijn de specifieke zorgkosten. Als je voldoende zorgkosten maakt om boven de drempel uit te komen, tellen allerlei kosten mee. Bijvoorbeeld de werkelijke kosten van de gemaakte kilometers voor doktersbezoeken. Alle kleine ritjes kunnen samen toch een behoorlijke afstand maken, met een hoge aftrekpost tot gevolg.

Tip 4: slim schuiven

Als je samen met je fiscaal partner aangifte doet, besteed dan extra aandacht aan het verdeelscherm. Je kunt in dit verdeelscherm gemakkelijk uitvogelen hoe je samen zo min mogelijk belasting betaalt, zonder dat je je daarvoor in alle lastige regels hoeft te verdiepen. Dit is gewoon een kwestie van uitproberen wat voor jullie het meest gunstig is. Komt de aanslag van een van jullie rond de €0 uit? Schuif de posten in het verdeelscherm dan zo dat de te betalen belasting voor diegene precies €46 is. Bij bedragen tot en met €46 legt de fiscus namelijk geen aanslag op. Dit is mooi meegenomen! Let wel, als je over 2018 een voorlopige aanslag hebt gehad waarbij je moest betalen, geldt deze aanslagdrempel van €46 niet.

Tip 5: wisselend inkomen? Middelen loont!

Als je het ene jaar veel verdient en het jaar daarop weinig, kun je al snel belasting besparen door een ‘verzoek om middeling’ te sturen. Je kunt dus belasting terugkrijgen bij wisselende inkomsten. Dat geldt bijvoorbeeld vaak bij een eerste goedbetaalde baan, als je eerder stopt met werken, werkloos wordt of voor ondernemers met sterk wisselende inkomsten. Als je niet om deze belastingteruggave vraagt, krijg je hem nooit. Je moet dus zelf scherp zijn. Let op: de inkomensschommeling moet wel hebben plaatsgevonden in de afgelopen 7 jaar.

Tip 6: voor IB ondernemers: maak gebruik van de investeringsaftrek!

Als (startende) ondernemer is de kans groot dat je het afgelopen jaar hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen voor je bedrijf. Vaak kun je dit bedrag aftrekken van de belasting. Heb je voor meer dan € 2.300,- geïnvesteerd in 2019? Dan mag je vaak nog extra aftrekken. Dit wordt ook wel de investeringsaftrek genoemd. Er zijn diverse vormen waarvoor je in aanmerking kunt komen:

❏    Kleinschaligheidsaftrek (KIA): Bedoeld voor ondernemers die een bedrag tussen de € 2.300 en € 318.449 investeren in bedrijfsmiddelen voor hun onderneming. Je mag hierbij gemiddeld 28% aftrekken!

❏    Energie-investeringsaftrek (EIA): Bedoeld voor ondernemers die voor meer dan €2.500 aan energie-investeringen doen. In dat geval heb je recht op een aftrek van maar liefst 45%.

❏    Milieu-investeringsaftrek (MIA): Voor 2019 is bij een bedrag aan milieu-investeringen in een kalenderjaar van meer dan €2.500 de investeringsaftrek vastgesteld op: 36% (categorie I), 27% (categorie II) en 13,5% (categorie III).

Dien je de aangifte inkomstenbelasting voor 1 april in? Dan krijg je uiterlijk 1 juli bericht of je geld terugkrijgt of moet bijbetalen.

Tribus Financial Services

Tribus Financial Services ondersteunt en adviseert inmiddels ruim 100 bedrijven op het gebied van financiële, fiscale en HR werkzaamheden. Een greep uit onze werkzaamheden: financiële administratie controleren en uitvoeren, jaarrekeningen opstellen en btw-aangiftes en salarisadministraties uit handen nemen. Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,1. Zij noemen onze kwaliteit, advies en snelheid als positieve aspecten. Ook hanteren wij altijd een eerlijke prijs op maat! Binnenkort eens kennis maken? Wij garanderen korte lijntjes en altijd reactie binnen één dag! Neem direct contact op met één van onze experts.

 

 

Accounting & HR pakketten

 

Boekhouding

Voor de eenmanszaak of vof

• Toegang tot je eigen Exact online portaal;

• Financiële administratie;

• BTW aangiftes;

• Jaarcijfers en de bespreking van de jaarcijfers;

• Aangifte inkomstenbelasting/ aangifte vennootschapsbelasting;

• Proactief advies op financieel en fiscaal gebied.

HR

Voor een BV

• Toegang tot je eigen online portaal (Nmbrs);

• HR advies op maat;

• Salarisadministratie;

• Contractbeheer met toegang tot alle personeelsdossiers;

• Hulp bij beoordeling-, verzuim- en ontslagvraagstukken;

• Optioneel: Recruitment;

• Proactief advies op HR gebied;

Accounting & HR

Voor een BV

• Toegang tot je eigen online portaal met realtime inzicht;

• Financiële administratie en BTW;

• Opstellen en bespreking van de jaarrekening;

• Aangifte IB/ vennootschapsbelasting;

• Hulp bij alle HR vraagstukken;

• Salarisadministratie en contractbeheer;

• Proactief advies op financieel, fiscaal en HR gebied;

• Opstellen rapportages en begrotingen;

Bel ons: +31 5 02 053 039 Mail ons: info@tribus-financialservices.nl